Pazartesi, Mart 20, 2006

Syriana veya hepimiz üstümüze düşeni mi yapıyoruz?

Filmde şeyhler ve işçiler, müfettişler ve uluslararası ajanlar, zenginler ve yoksullar, ünlüler ve sıradan insanlar - herbiri, kendi varlıklarının dünyayı ne kadar güçlü bir şekilde etkileyeceğinden habersiz, endüstriyi besleyen büyük ve karmaşık sistem içinde kendilerine düşen rolü oynuyorlar...

Ya biz, oynadığımız her rolde, attığımız her adımda dünyayı ne kadar güçlü bir şekilde etkileyeceğimizin farkında mıyız? Veya bu farkındalığı taşıyabilecek kadar güçlü müyüz?

Bize bu soruları sorduranın Hollywood olması ne kadar komik, değil mi? Hollywood da bize bu soruları sordururken, hatta bize bu soruları sordurduğu için kendisini ödüllendirirken üstüne düşeni mi yapıyor?

1 yorum:

Rahmi Lale dedi ki...

Abi ben buna popüler aymazlık diyorum.
Zira Amerikan sineması her zaman bireyin rolünün önemli olduğunu vurgular, "kahraman" tadının yaklaşımı da bu temeldendir diye düşünmüşümdür. Her ne kadar filmi izlemediysem de bütcesi bu dereceye ulaşan bir filmden, "ey ahali uyanın, gemi batıyor, hadi el verelim de kurtaralım, aslolan bireydir" mesajını çıkarmanın aslının olmadığını savlayacağım.
İlaveten bireyin uyanışını sağlayabilseler dahi gönderme yapılan toplumsal yapı, gene bizim/benim arzuladığımız/ım seviyede olmaycaktır.
Ancak bu derecede olmusuz olmak da bünyeye zarar diyerek, umalım ki dünya nüfusunun yüzde 4'ü olup dünyanın çevre kirlenmesinin yüzde 25'inden sorumlu olamlarını anlarlar da mevzu daha ciddileşmeden bir iki adım atarlar.
Esenlikler...