Pazar, Ağustos 17, 2008

9.69 saniye, ama nasıl?

Olimpiyatları seyrettikçe insanın aklına aynı soru gelmiyor mu? "İyi ama nasıl?" Yüzmede yaşananları NASA'nın geliştirdiği, teknolojinin ulaştığı son nokta olan mayoya bağladık. Her ne kadar Micheal Phelps gibi son yedi senede sadece 5 gün yüzmemiş, günde 12bin kalorilik bir diyet uygulayan, dün gece itibarı ile 8 (sekiz) altın madalya kazanmış üstün insaların başarısını benim nacizane aklım bir türlü çözemiyor ama olsun, n'apalım. Ha bu yetmezmiş gibi dün adamın biri, hadi adını da söyleyeyim, Usain Bolt, güle oynaya 100m dünya rekorunu kırdı. Elemeleri seyrederken ağzım açık kalmıştı. Güzel abim, Usain, daha önce kendine ait olan 9.72'lik dereceyi, afedersiniz son elli metre pazar koşusu yapar gibi koşarak egale edivermişti. 2. ile arasında da dağlar kadar mesafe vardı. Bolt'un o yarışta yaptıklarını bir ekşisözlük yazarı, küçükken yapılan mahelle arası futbol maçlarında önde olan takımın elemanlarının golleri yerdeki topa kafa vurarak atmalarına benzetmişti. Final de farklı olmadı. Son 50m değilse de son 20-30 metrede kah ellerini yana açarak, kah göğsünü yumruklayarak, kah sağa sola poz vererek dünya rekoru kırıverdi Jamaika'nın genç panteri. Adama daha iyisini yapabileceği halde, ki tahinimce 9 elliler artık hayal değil, şımarıp yapmadığı için, bir disiplinsizik gösterisi yaptığı için kızsam mı yoksa 22 yaşında dünyayı yerinden oynattı ve daha yıllarca da oynatacak olduğu için hayran mı olsam bilemedim. Öte yandan, anladığım kadarı ile herşey nizamiydi. Ne arkadan rüzgar üfleyen bir pervane vardı, ne NASA yapımı bir mayo. Usain Puma'nın adına yaptığı ayakkabıların çok reklamını yaptı ama bu derece ayakkabı ile açıklanabilecek birşey değil tabi. E o halde nasıl be güzel kardeşlerim? Antreman teorisi/pratiği mi çok gelişti? Çocuktan alıyorsun, süpper antreman yaptırınca böyle mi oluyor? Yok bilişim teknolojilerindeki akıl almaz gelişmeler 100metre dünya rekorunun gelişmesinde süpper etkili olmuştur gibi bir önerme yapıcam ama çok dayanaksız olacak. Bakalım 200m finalinde daha ne göreceğiz?

2 yorum:

Serendipity dedi ki...

Valla benim de aklım ermiyo bunlara. Gen dopingi diye bişey varmış, ondandır deyip geçmek istiyorum. Ya da bunlar insan değil. Atlet kardeşimizin yarışını izledim sanki görünmez pervanesi var gibiydi. Gen dopingi konusu için bakınız ekşisözlük.

Adsız dedi ki...

Adam son uc metrede lay lay hoplaya ziplaya kirdi rekoru resmen.
Bi de bugun izledigim bir yorumda aslinda kosusunda hatalar da var, yok boynunu soyle tutuyor, aslinda ugrassa bunlari da gelistirir dediler. Yok artik.. -Illa teknolociye bagliycaz ya- ayakkabidandir o ayakkabidandir Umutcum, hani yuzuculerin mayolari da super teknoloci harikasi ya artik ondan hizlandikca hizlaniyorlar:))).. Su gen dopingi olayina bi bakcam bakayim neymis.