Pazar, Şubat 18, 2007

Mesaj veren şiddet gösterisi, Barda

Şiddet üzerinden adalet sorgulaması yapmaktan yorulmadık mı? Anlaşılan Serdar Akar yorulmamış. Yanlış anlaşılmasın çok severim Serdar Akar'ı. Genç Sinemacıların gönlümüzdeki yerleri ayrı. Gemide, Türk sinemasında en sevdiğim beş film arasına girer. Dar Alanda Kısa Paslaşmaların replikleri ezberimde fakat güzel abim çok zor bir filme kalkışmışsın bu sefer. Genç çocukların hepsinin oyunculukları eksiksiz sırıtmakta. Dizi oyuncuları ile filmi ayağa kaldırmışız ama alıp götürememişsin. Nejat İşler'in performansı desteklenememiş. Filmdeki görsellik çarpmazsa, oyunculuk çarmazsa, kurgu çarpmazsa geriye verilen mesaj kalıyor ki o mesaj bu aralar çok moda. Şiddeti yaratan ve sebeb olan arasındaki adelet dileması. Biz bu "şahane hayatlarımızla" aslında alt sosyoekonomik sınıfın yarattığı şiddetin suç ortağı değil miyiz? Bilmem, sadece televizyonda seyrerek Irak'ta olanlarında sorumluluğunu üstlenmiyor muyuz? (Haneke'nin Saklı filmi miydi?) Bu arada filmin sonunda derin savcı karakteri de Kurtlar Vadisi atıfı hissettiriyor. Ha olmamış mı, olmuş. Ya içerde adamları temizlerken ilk vuranın Zeki Demirkubuz olması, çok manidar olmuş, çok. Ben son olarak sanat eseri üretimindeki temel soruya geleceğim. Serdar Akar'ın derdi ne? Ben bu filmde bu sorunun cevabını alamadım. Filmin duruşu Gemide filminin tam tersi değil mi? Orda sunulan nedensiz şiddetin bu filmde sosyoekonomik sınıf çatışması eksenine oturtulması olmuş mu?

2 yorum:

Ümit Kurt dedi ki...

filmi izlemedim. film hakkında değil ama yazındaki bi noktayla ilgili bişey söylemek istiyorum. kimin hayatı ne kadar şahane bunu bil(e)meyiz, sadece dışarıdan gördüklerimizi biliyoruz. Şiddet, insanoğlunun temel sorunu. Dünyanın her yerinde aynı olduğunu da düşünüyorum. Newyork, Paris, Londra, İstanbul, Kuala Lumpur, Bağdat, Kars, HongKong, Zürih, Tahran vs..vs... neresi olursa olsun şiddet sadece şekil değiştiriyor o kadar. Belki senin yazınla alakasız oluyor ama okuyunca aklıma bunlar geldi...

Bilge dedi ki...

kardeşim bırakın bu ezbere garantili seyirci getirir formüllü filmleri. şiddet hakkında kafa yormak istiyorsanız açın haberleri izleyin. geçen akşam televizyonda Goodbye Lenin vardı. Odur işte. Gerçek bişey. Sanat.