![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhSjoYEctx9yEH_L72_SjDBkgBE3uh15uBqeJGJJtRoNhMFNPbM93wpJRyHa_MqSrVkYqTbC6PjiACkrr_jcaOmgs49v0wFTkRaaoD6tQA3u_3tJS8FdtOVUmLabuSqV-f6e2Ca/s400/ulucanlar_1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBymgOgeLKCaXytfKANb1O-ZN1VVGY09CpKo8UVWkQ4qgO9fnjAzU_S_rEvjwe88ULvW_03nnL39UwEQ4Gn65yykcFg5Hpo_FeoWBZ_c-VpG7lN41yhSnoBiu3lL_agQnrbTcM/s400/ulucanlar_2.jpg)
ÖZBu çalışmada, yörünge benzetimi için ontoloji tabanlı bir yeniden kullanım altyapısı geliştirilmiş, ontolojilerin ve alan mühendisliği yaklaşımlarının başarı ile tamamlanmış yörünge benzetimi projelerinde elde edilen tecrübelerin aktarılması için geliştirilmiş bir yöntem için kullanılması incelenmiştir. Bu bağlamda, yörünge benzetimi mühimmatın uçuşu boyunca konumu, yönelimi ve açısal hızları gibi uçuş parametrelerinin hesaplanması için kullanılan bir araç olarak tanımlanabilir.
YÖRÜNGE BENZETİMİ İÇİN ONTOLOJİ TEMELLİ YENİDEN KULLANIM ALTYAPISI
Bu tez kapsamında, bir mühimmatın uçuş benzetiminin yapılabilmesi için gerekli olan mühendislik bilgisi kullanılarak TSONT isimli bir ontoloji geliştirilmiştir. Ağ Ontoloji Dili (Web Ontology Language) kullanılarak yörünge benzetimi kavramları ve bu kavramlar arasındaki ilişkiler modellenerek, yeniden kullanılabilecek bir alan modeli olarak kullanıcıya sunulmuştur.
Ontoloji biçiminde resmileştirilmiş alan bilgi birikimi kullanılarak, işlev yönelimli programlama veya nesne yönelimli programlama paradigmaları kullanılarak hazırlanan yazılım ürünlerinin yeniden kullanımına olanak sağlayacak bir yeniden kullanım altyapısı tanımlanmıştır. Nesne yönelimli programlama paradigması için geliştirilen yeniden kullanıp altyapısı için UML ve uygulama çerçeveleri pratiklerinden yararlanılırken, işlev yönelimli programla paradigması için oluşturulan yeniden kullanım altyapısı için veri akış şemalarından yararlanılmıştır. Bu iki paradigmanın yeniden kullanım altyapılarını tanımlamak için TSONT kullanılarak platformdan bağımsız yazılım tasarımları geliştirilmiş ve yeniden kullanıma sunulmuştur. Aynı alan bilgisi kullanarak iki farklı tasarım geliştirilebilmesi, TSONT’ta modellenen bilgi birikiminin yeniden kullanılabildiği konusunda elimize kanıtlar sunmuştur.
Yeniden kullanım altyapısının uygulaması için üç farklı çalışma yapılmıştır. İlk çalışmada, platformdan bağımsız nesne yönelimli yazılım tasarımı temel alınarak MATLAB ortamında altı serbestlik dereceli yörünge bezetimleri için bir uygulama çerçevesi geliştirilmiştir. Daha sonra da bu çerçeve kullanılarak iki farklı benzetim geliştirilmiştir. Yeniden kullanım altyapısının bir parçası olarak geliştirilen bu uygulama çerçevesinin iki farklı benzetim geliştirmesinde kullanılması, altyapının kod yeniden kullanımını desteklediğine dair bir kanıt olarak değerlendirilmiştir. İkinci çalışmada gene aynı platformdan bağımsız nesne yönelimli yazılım tasarımı kullanılara bu sefer nokta kütle yörünge benzetimi için ve farklı bir platformda, C# dilinde geliştirilecek bir çerçeve tasarlanmıştır. Bu sayede de yeniden kullanım altyapısının tasarım yeniden kullanımını desteklediğine dair kanıtlara ulaşılmıştır. Son çalışmada işlev yönelimli yazılım tasarımı kullanılarak güdümsüz nokta kütle yörünge bezetimi için bir MATLAB Simulink® Blockset’i geliştirilmiştir. Daha sonra da bu Blockset kullanılmak vasıtası ile iki farklı yörünge benzetimi geliştirilmiştir. Bu sayede de geliştirilen yeniden kullanım altyapısının, işlev yönelimli programlama paradigmasında da kod yeniden kullanımını desteklediği sonucuna ulaşılmıştır.